Tommie Station

omslag Tommie Station

omslag Tommie Station Atlas

Tommie Station
(1985. Met illustraties van Willem van Malsen. Zilveren griffel 1986. Vanaf ongeveer 9 jaar)

Eef is de aardigste machinist die je maar kunt tegenkomen, maar mevrouw Bokker, de baas van de stationsrestauratie, is zo'n vreselijk mens dat je haar beter nóóit tegen het lijf kunt lopen. En Bokker, haar man, is geen haartje beter. Bokker is conducteur, maar omdat hij gek is op geld en sterke drank, hangt hij liever in de buurt van de restauratie rond. Samen met mevrouw Bokker bakt hij smerige kroketten voor de klanten en verder zorgen ze voor veel heibel en geschreeuw.
Op een dag vindt Eef op het perron een sporttas, en in die tas een jongetje. Hij noemt het jongetje Tommie Station. Vanaf het eerste ogenblik zijn ze onafscheidelijk en maken ze een hoop plezier. Dat is lang niet altijd eenvoudig, want mevrouw Bokker verzint de gemeenste plannetjes om Tommie uit de weg te ruimen. En de gluiperige Bokker zit ook niet stil.
Na tal van dwaze toestanden voeren Bokkers duistere praktijken tot een avontuur dat Tommies grote geheim zal worden.

Hieronder staan een paar stukjes waarin andere mensen vertellen wat ze van het boek vonden:

Voor onbekommerde lezers is het een spannend en dwaas boek dat hier en daar herinneringen oproept aan Roald Dahl. (…) Wie intenser leest, kan zich vermaken met talloze onverwachte wendingen en taalgrappen.
- PZC

Deze auteur neemt je mee al met de geniale eerste zin: 'Vroeger, maar dan nog eerder, bestonden er geen treinen'. Na zo'n opening kan een verhaal, dat ook nog over treinen gaat, niet meer stuk. (…) Het woordgebruik in dit boek is weldadig gevariëerd; de woordenschat groot. Zo kookt mevrouw Bokker keiharde eieren (voor een slecht doel) terwijl haar man toch zo hield van 'snottige' eieren. (…) Een boek vol dubbele bodems, het fonkelt van taal: de spanning is te snijden. (…) Voor alle leeftijden.
- Gertie Evenhuis in De Volkskrant