Ik moet u echts iets zeggen

(verhalen - 2020)

Klein leed kan grote gevolgen hebben. Mensje van Keulen is een van de beste verhalenschrijfsters die Nederland rijk is. Ik moet u echt iets zeggen is haar nieuwe boek met verhalen. Ze is duidelijk een schrijfster die van kort en bondig houdt, zelfs haar romans zijn vrijwel nooit zeer omvangrijk.
Direct en zonder al te veel uitweiding en opsmuk en in een zeer mooie stijl weet Van Keulen het kleine en grote leed van haar hoofdpersonen te schetsen. Schijnbaar kleine gebeurtenissen in het leven van bijna anonieme mannen en vrouwen blijken grote gevolgen te hebben. En Mensje van Keulen schuwt het niet om haar hoofdpersonen te laten afrekenen
waarbij regelmatig het verbale en fysieke geweld niet geschuwd wordt.

Enkele citaten uit de recensies:

Trouw Boekenclub las ‘Ik wil u echt iets zeggen' (sic): Een lezer is opgelucht dat er geen seks in staat. `"Haha. Mee eens!"

Heeft zij een wreed mensbeeld, vroeg een [andere] lezer zich af. ‘Het is misschien een satanisch trekje, maar ik speur altijd naar bloed, zweet en tranen.’
- Jann Ruyters

Mensje van Keulen: ‘Zonder humor is het niet vol te houden, humor is belangrijker dan seks’
- Evelien van Veen in De Volkskrant van 7 mei 2020

Mensje van Keulen bewijst eens te meer haar vakmanschap met sprankelende verhalen. De levens die ze in enkele zinnen oproept, breekt ze net zo snel weer af. (*****)
- Bo van Houwelingen in De Volkskrant

Sex op de stopwatch.
Wat Ik moet u echt iets zeggen ook nog eens tot zo'n buitengewoon bevredigende bundel maakt is het heerlijke venijn dat zich veelal in de staart bevindt. 
- Lieke Kézér in Trouw

Mensje van Keulen, meesterverteller, kleurt je blik, nog voor je het als lezer doorhebt. Ze laat je meekijken met een personage. Voor je het weet ben je het geheel en al met dat personage eens. (****)
- Judith Eiselin in NRC

Het is een pareltje in zijn soort en het verdient een groter podium.(****)
- A van Steeg bij Hebban en bol.com

Ik moet me hier beheersen om sommige spectaculaire wendingen niet te verklappen.
- Femke Essink in De Groene Amsterdammer

Verhalen Mensje van Keulen voeren naar intrigerende schemerwereld (****)
- Jeroen Vullings in Elseviers Weekblad

IJzersterke dialogen, goed opgevoerde spanning en beelden die beklijven.
- Katja de Bruin in VPRO-gids

Meesterlijk
- Nieuwsweekend

Wat zo fijn is: je kan gewoon voor het slapen één verhaal lezen, en dan heb je een hele wereld tot je genomen. Hoe vaak heb ik niet zuchtend en steunend het eind van zo'n dikke pil gehaald. Hoeft dus allemaal niet. ****
- Mieke van der Weij in Mieke's leesclub

Verrassende plotwendingen(...) Herkenbaar en alledaags is vaak het uitgangspunt, maar altijd broeit of wringt er iets bij Van Keulen: jaloezie, seksuele spanning, een verdrongen verleden, een plotse drang om uit de band te springen. Subtiel verwoord worden kleine drama's zo grootse literatuur. ****
- Lies Schut in De Telegraaf

Van Keulen kan verhalen over gewone mensen in een paar bladzijden totaal uit de hand laten lopen(...) Een verhalenbundel die direct op de shortlist van de Biesheuvelprijs van volgend jaar kan.
- Coen Peppelenbos in Tzum

De nieuwe bundel van Mensje van Keulen bevat weer een aantal bijzonder lezenswaardige verhalen. Neem de stap, koop de nieuwe bundel van Mensje van Keulen en geniet! Ik moet u echt iets zeggen is door de redactie gewaardeerd met ***** (uitstekend).
- Alles over boeken en schrijvers