Jubileumuitgave Bleekers zomer

In mei 2022 verschijnt de 23ste druk van Mensje van Keulens debuut Bleekers zomer dat 50 jaar geleden verscheen. Deze speciale uitgave is voorzien van een door haar zelf geschreven voorwoord.


 

Het Nationale Voorleeslunchverhaal werd in 2021 geschreven door Mensje van Keulen. Van Keulen leest het verhaal op vrijdag 1 oktober, Nationale Ouderendag, zelf voor bij Omroep MAX op NPO1.


Op 25 september is Mensje te gast bij De Taalstaat (NPO Radio 1)
n.a.v. het Voorleeslunchverhaal.
Een eerder interview in De Taalstaat dat n.a.v. haar vijftigjarig jubileum en haar debuut
Bleekers Zomer plaatsvond is hier te beluisteren.


Interview in De Volkskrant:

'Dieren zetten geen dieren op transport en dieren snijden niet bij dieren de keel door'


In het septembernummer van Onze Taal een interview


Podcasts

Podcast: Uitgelezen Verhalen uit de reeks ‘Literatuur ontmoet theater’

In deze aflevering een interview met Mensje van Keulen. Ook worden twee verhalen uit de bundel ‘Ik moet u echt iets zeggen’ voorgelezen.

Mensje van Keulen en acteur Esther Ymkje van Steenis lezen verhalen over bedrog

 


 

Schrijfwedstrijd met Mensje van Keulen:

https://www.hebban.nl/artikelen/schrijfwedstrijd-mensje-van-keulen


 

Mensje van Keulen bekroond met Biesheuvelprijs 2021

Op zondag 14 februari 2021 is in Felix Meritis in Amsterdam voor de zesde maal de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt, de literaire prijs voor de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel van het afgelopen jaar. Mensje van Keulen won met haar bundel Ik moet u echt iets zeggen (Atlas Contact)


 

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Mensje van Keulen verschijnt er in juni 2021 een rijk gëillustreerde bundel verhalen, gedichten, verzen en fragmenten waarin katten de hoofdrol spelen.

Het kattentheater


J.M.A. Biesheuvelprijs


Ik moet u echt iets zeggen van Mensje van Keulen (Atlas Contact) is genomineerd voor de J.M.A. Biesheuvelprijs.
De Biezen


De Biezen verschijnt november 2020 als exclusieve uitgave van uitgeverij Sunny Home en zal verkrijgbaar zijn bij een selecte groep boekhandels. Maarten 't Hart en Mensje van Keulen kijken in deze uitgave terug op hun vriendschap van bijna vijftig jaar met Maarten en Eva Biesheuvel.
Maarten Biesheuvel en Mensje van Keulen
Maarten Biesheuvel en Mensje van Keulen in de jaren zeventig

Half juli 2020 is de derde druk van Ik moet u echt iets zeggen uitgekomen.


Begin juni komen bij Storytel twee luisterboeken uit, door Mensje van Keulen ingesproken: Bleekers Zomer en Ik moet u echt iets zeggen.

Nick Muller in HP/De Tijd:

"Het kan mij niet droevig genoeg zijn"


21 vragen aan Mensje van Keulen in de Groene


Evelien van Veen in de Volkskrant:

‘Zonder humor is het niet vol te houden, humor is belangrijker dan seks’


Derde druk

Binnenkort verschijnt de derde druk van Ik moet u echt iets zeggen.

Helaas is er in Nederland veel te weinig waardering voor het korte verhaal. De meeste lezers kiezen voor een roman als ze fictie willen lezen. Slechts bij hoge uitzondering behalen zeer lezenswaardige en kwalitatief zeer hoogwaardige verhalenbundels meer dan één oplage. De lezer doet zich zelf te kort door niet zo nu en dan goede verhalen te lezen waarin, soms slechts in een paar pagina's of soms slecht alinea's een hele leefwereld wordt opgeroepen.

Het Parool

Interview door Marjolijn de Cocq

Interview Het Parool


Column van Guus Luijters in de Amsterdam bijlage van NRC 20/02/20


Opium

Op 17 februari sprak Mensje van Keulen met Andrea van Pol in het programma Opium. 


Interview Rob Zwetsloot

Naar aanleiding van de publicatie van Ik moet u echt iets zeggen, intervieuwde Rob Zwetsloot Mensje van Keulen:


Ik moet u echt iets zeggen

In Ik moet u echt iets zeggen komen ogenschijnlijk gewone mannen en vrouwen aan het woord die reden genoeg hebben om het leven niet altijd als een feest te omarmen. Wat aanvankelijk een doodgewone situatie lijkt mondt uit in de naakte waarheid, soms subtiel onthuld, soms als een mokerslag uitgedeeld: een vrouw meldt aan de ontbijt tafel achteloos en totaal onverwacht dat ze wil scheiden, een andere vrouw neemt wraak op haar bedillerige echtgenoot door de erfenis van zijn moeder een rol te laten spelen, de moeder van een moorddadige zoon doet een verrassend beroep op de rechter. Mensje van Keulen geeft een stem aan personages die niet vaak gehoord worden. 'Horror en huiselijkheid': deze delicate combinatie typeert haar werk (aldus Marja Pruis) en dat ondergaat de lezer van de weergaloze verhalen in deze bundel, die bovendien de humor niet schuwt. 

De eerste recensies van Ik moet u echt iets zeggen: 8 februari 2020 in Elsevier Weekblad en bij de Nieuwsshow: https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend/onderwerpen/528605-boeken-met-jeroen-vullings.
Interviews in Het Parool en Algemeen Dagblad: zaterdag 15 februari 2020


Mooiste zin van 2018

De Volkskrant noemde de zin 'Hij aaide haar over haar saaie haar' uit Neerslag van een huwelijk de mooiste zin van 2018


Naar aanleiding van het verschijnen van de bundel Huwelijksverhalen is Mensje van Keulen te gast bij Frits Spits in 'De Taalstaat' op zaterdag 13 oktober (NPO Radio 1, 11.00 uur)


Kattenliedjes & Meneer Harry

In een beperkte oplage verscheen bij de Statenhofpers Twee kattenliedjes, geschreven door Mensje van Keulen ter gelegenheid van de herdenking van de derde sterfdag van Rudy Kousbroek, en voorzien van twee linodrukken van Olivia Ettema.

Twee kattenliedjes

Meneer Harry werd door Mensje van Keulen als achtste Rudy Kousbroeklezing onder de titel Het geheugen speelt wat af uitgesproken in De Rode Hoed te Amsterdam. De tekst verscheen daarna in een iets ingekorte vorm in De Gids jaargang 181 nummer 2. De complete tekst, voorzien van twee tekeningen van Joost Veerkamp en gesigneerd door auteur en tekenaar, verscheen in de zomer van 2018 in een gelimiteerde oplage bij de Statenhofpers.

Meneer Harry


Statenhofpers

Bij uitgeverij de Statenhofpers is sinds 2013 ter gelegenheid van de jaarwisseling een gedicht uitgebracht, geschreven door Mensje van Keulen en geïllustreerd met een linodruk van Olivia Ettema.

Statenhof

 

Recensies en interviews naar aan leiding van Neerslag van een huwelijk


Het interview in VPRO Boeken is ook hier te beluisteren.
'Dit boek is om allerlei redenen zeer de moeite waard.'
Katja de Bruin in VPRO-gids

''Neerslag van een huwelijk' is een waardevolle toevoeging aan het oeuvre van Mensje van Keulen.'
Marja Pruis – De Groene Amsterdammer

Interview in dagblad Trouw


'De souplesse waarmee Van Keulen het allemaal opschrijft, maakt het dagboek nog lezenswaardiger. Haar wijze van uitdrukken is direct en natuurlijk, juist omdat ze oorspronkelijk niet voor een publiek schreef. (…)Maar het beste is dat Van Keulen bladzijden lang kan vertellen over haar verdriet, onzekerheden en frustraties zonder dat het vervelend, klagerig of pathetisch wordt.'
Bo van Houwelingen – De Volkskrant ****


'Niet alleen de stijl is mooi, het boek zelf kent ook een fraaie opbouw – haast als het eerste deel van een klassieke symfonie: een langzame inleiding, gevolgd door twee thema's (personages) die een ontwikkeling doormaken en een coda, het staartstuk van het deel.'
Els van Swol - Literair Nederland


''Neerslag van een huwelijk' is een raak tijdsbeeld van de jaren zeventig waar je als lezer af en toe een blik wordt gegund achter de coulissen van de literaire bedrijfswereld. Kortom, Mensje van Keulen ten voeten uit: een schrijfster die haar ware gelaat nooit achter een laagje schmink verbergt.'
Karel Alleene – Cutting Edge


'Literaire roddel? Misschien, maar wel functioneel (…) Stilistisch perfect boek.'
Koen Eykhout – De Limburger ****


'Waarom is het zo'n indrukwekkend dagboek? Vanwege de eerlijkheid over haar instortende huwelijk en over een abortus die ze ondergaat. Maar zeker ook vanwege het einde met paukenslag.'
Mario Molegraaf – BN de Stem


'Neerslag van een huwelijk is doordrenkt van nostalgie (op een goede manier).'
Lies Schut – De Telegraaf ****


'Onthutsend en rauw (…) Tegelijk valt er veel te lachen over de wilde jaren van schrijvers die nu op leeftijd zijn en van wie je sommige uitspattingen niet had verwacht.'
Irene Start – Elsevier weekblad ****


Interviews naar aanleiding van Neerslag van een huwelijk:

 


In februari 2018 verschijnt Neerslag van een huwelijk (Uitgeverij Atlas Contact)


In 'Alle dagen laat', het in 2006 gepubliceerde dagboek waarvan in februari een herdruk verschijnt, staat het literaire leven centraal. Het duurde meer dan 10 jaar voordat Van Keulen zich ertoe kon zetten de vervolgjaren te publiceren: 'Neerslag van een huwelijk' bestrijkt de periode 1977-1979, de jaren waarin haar huwelijk onder druk staat en ten slotte op de klippen loopt, iets wat samenvalt met haar zwangerschap en de geboorte van haar zoon. Op bijna schokkend openhartige wijze geeft Van Keulen inzicht in hoe man en vrouw elkaar dwars kunnen zitten, zonder dat ze dat zelf in de gaten lijken te hebben. De vrije huwelijksmoraal van eind jaren '60 blijkt zijn keerzijde te hebben, begeerte en jaloezie, list en bedrog, ze zijn van alle tijden. <

Heruitgaven

Naar aanleiding van de toekenning van de Constantijn Huygens-prijs bracht Uitgeverij Atlas Contact vijf titels opnieuw uit: Bleekers zomer, Olifanten op een web, De verhalen, De Gelukkige, en Liefde heeft geen hersens


 

Schoppenvrouw staat nu ook op de longlist van de prestigieuze Vlaamse Fintroliteratuurprijs (voorheen de Gouden Uil).

Interview in Trouw

Zaterdag 3 september verscheen er in de bijlage Letter en Geest van het dagblad Trouw een interview van Pieter van den Blink met Mensje van Keulen. De foto's bij het artikel zijn gemaakt door Koos Breukel.

Een fragment: "Misschien schreef ik die dagboeken om dingen te bezweren, vanuit de gedachte dat als ik vastlegde hoe akelig ik de situatie vond, het daarmee zou zijn afgerond. Dat ik dan m'n leven zou kunnen oppakken en verdergaan met mijn fictie. Wie weet wat ik allemaal aan fictie had kunnen schrijven als ik er nooit aan was begonnen. Tegelijkertijd heb ik een wrang soort spijt dat ik niet méér heb opgeschreven. Maar nu liggen er 94 schriften op me te wachten! En tijd wordt steeds kostbaarder, ik wil ook zo graag op mijn kleinzoon passen."

Het hele interview is in Trouw of via Blendle te lezen.


Longlist ECI Literatuurprijs 2016

De roman Schoppenvrouw is geplaatst op de longlist voor de ECI Literatuurprijs 2016.

Interview Volkskrant

Interview van Daniela Hooghiemstra met Mensje van Keulen in de Volkskrant van 6 juli "Mezelf de baas".

Hotel Van Dale

Vrijdag 11 maart: Hotel Van Dale, NPO2, 21.00 uur. Programma m.m.v. meerdere auteurs, cabaretiers en muzikanten t.g.v. de Boekenweek.

Opium

Woensdag 17 februari, 22.30 uur, interview met Mensje van Keulen in 'Opium', NPO Radio 4


Nooit meer slapen

Dinsdag 16 februari is Mensje van Keulen hoofdgast in het VPRO-radioprogramma 'Nooit meer slapen' (NPO Radio 1 van middernacht tot 02.00 uur)


Radio-column

In de week van 14 september verzorgt Mensje van Keulen in VPRO's latenightcultuurmagazine Nooit meer slapen op radio 1 's nachts om 01.05 uur live de dagelijkse column.

5 hoogtepunten opnieuw uitgegeven

Naar aanleiding van de toekenning van de Constantijn Huygens-prijs brengt Uitgeverij Atlas Contact vijf titels opnieuw uit: Bleekers zomer, Olifanten op een web, De verhalen, De gelukkige en Liefde heeft geen hersens. Klik hier om de folder in te zien.


Constantijn Huygens-prijs 2014 voor Mensje van Keulen

Van Keulen krijgt de Huygens-prijs voor een oeuvre dat volgens de jury getuigt van een 'buitengewoon technisch meesterschap': 'Al haar verhalen zijn met precisie en fijnzinnigheid gecomponeerd, ogenschijnlijk zijn ze gewoon en alledaags, maar de typische Mensje- van-Keulenverbeelding geeft er steevast een verrassende lading of onverwachte wending aan.'

Met de Huygens-prijs mag Van Keulen de belangrijkste stimuleringsprijs in ontvangst nemen van alle Jan Campert-prijzen die jaarlijks door de gemeente Den Haag worden uitgereikt. Klik hier voor het juryrapport.


Zand vertaald

Het korte verhaal Zand is als Sand verschenen bij Words Without Borders in de vertaling van Ina Rilke:

Words Without Borders.

Partij voor de Dieren

Mensje van Keulen steunt de Partij voor de Dieren en is ambassadeur voor Brooke Hospital.


Toplijst van AKO Literatuurprijs 2012

Liefde heeft geen hersens staat inmiddels op de toplijst van AKO Literatuurprijs 2012,
zie www.akoliteratuurprijs.nl. Op die site vindt u inmiddels het juryrapport, maar u kunt het rapport ook hier in pdf-formaat downloaden.


lezentv.nl

Op lezentv.nl is een interview met mensje van Keulen over haar nieuwe roman Liefde heeft geen hersens te zien. Zie www.lezentv.nl.


Vierde druk

De vierde druk van Liefde heeft geen hersens ligt in de winkel.


Op 't nachtkastje

Dinsdag 13 maart, komt in de serie schrijversportretten 'Op 't nachtkastje' van de VPRO op Ned.2 Mensje van Keulen aan het woord (22.52 uur, na Nieuwsuur)

Bij Tom Lanoye stond ook Liefde heeft geen hersens op de boekenplank.


Mensje van Keulen draagt een werk van multi-talent Willem van Malsen aan voor de Virtuele Vitrine van de AVRO. Van Keulen was bevriend met de kunstenaar die in 2005 is overleden:

 

Mensje leest het vers Tony Tijger voor:(filmpje © Jacinta Holtslag)